Speculaas is een klassieker tijdens de feestdagen. De rijke specerijen zoals kaneel, kruidnagel en nootmuskaat zorgen voor de ultieme kerstsfeer. Dit recept is eenvoudig en perfect om met de hele familie te maken, vooral in de aanloop naar de kerstdagen. Je kunt de koekjes versieren met mooie vormen en serveren bij een warme kop thee of chocolademelk.
Kerst Speculaas Recept
Servings
4
servingsPrep time
30
minutenCooking time
40
minutenCalories
300
kcalIngrediënten
300 g bloem
150 g bruine basterdsuiker
100 g boter (op kamertemperatuur)
1 ei
1 theelepel bakpoeder
2 eetlepels speculaaskruiden (kaneel, kruidnagel, nootmuskaat, gemberpoeder)
1 eetlepel melk
Een snufje zout
Optioneel: amandelschaafsel voor decoratie
Bereidingswijze
- Meng in een kom de bloem, bakpoeder, speculaaskruiden en een snufje zout. Voeg de zachte boter, suiker en het ei toe en kneed het geheel tot een soepel deeg. Als het deeg wat droog aanvoelt, voeg dan een eetlepel melk toe. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175°C. Bestuif je werkblad met bloem en rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 0,5 cm. Gebruik kerstvormpjes zoals sterretjes, boompjes of hartjes om de koekjes uit te steken.
- Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Als je het lekker vindt, kun je de koekjes versieren met amandelschaafsel of eventueel suikerparels voor een feestelijke uitstraling.
- Bak de koekjes in de voorverwarmde oven in 15-20 minuten goudbruin. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.
Tip
- Serveer de speculaas koekjes bij de thee of koffie, of stop ze in een mooi blik als zelfgemaakt kerstcadeau.