...

Pompoensoep met Winterse Specerijen

Deze pompoensoep brengt warmte en gezelligheid tijdens de koude dagen. Door de toevoeging van winterse kruiden zoals kaneel en nootmuskaat krijgt de soep een feestelijke twist. Perfect als voorgerecht voor je kerstdiner of als hartverwarmend gerecht tijdens de feestdagen.

Pompoensoep met Winterse Specerijen

Recept door Freddy
Servings

4

servings
Prep time

30

minuten
Cooking time

40

minuten
Calories

300

kcal

Ingrediënten (voor 4-6 personen)

  • 1 middelgrote pompoen (ca. 1 kg), in stukken gesneden

  • 2 eetlepels olijfolie

  • 1 ui, fijngesneden

  • 2 teentjes knoflook, geperst

  • 1 liter groentebouillon

  • 1 theelepel kaneel

  • 1/2 theelepel nootmuskaat

  • 1/2 theelepel gemalen gember

  • 100 ml room (plantaardig of gewone slagroom)

  • Peper en zout naar smaak

  • Optioneel: geroosterde pompoenpitten en een snufje chilipoeder voor garnering

  • Takjes verse tijm voor de feestelijke presentatie

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de pompoenstukken op een bakplaat, besprenkel ze met olijfolie en rooster ze in de oven gedurende 25-30 minuten, totdat ze zacht zijn en beginnen te karameliseren. Dit geeft de soep een extra diepe smaak.
  • Verhit de olijfolie in een grote soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe en bak deze glazig in ongeveer 5 minuten. Voeg vervolgens de knoflook toe en bak nog 1 minuut mee.
  • Voeg de kaneel, nootmuskaat en gemalen gember toe aan de pan en roer goed door. Laat de kruiden even meebakken, zodat de smaken vrijkomen.
  • Voeg de geroosterde pompoen en groentebouillon toe aan de pan. Breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat de soep 10-15 minuten zachtjes pruttelen.
  • Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa. Voeg de room toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout.
  • Schep de soep in kommen en garneer met geroosterde pompoenpitten en een snufje chilipoeder voor een extra kick. Leg een takje verse tijm op de rand van de kom voor een feestelijke presentatie.

Tip

  • Serveer deze pompoensoep met een sneetje knapperig brood en een glas warme glühwein voor een volledige kerstsfeer. Fijne feestdagen!