De feestdagen vragen om iets bijzonders en wat past er beter bij een gezellige kerst dan een heerlijk romige tiramisu met een feestelijke twist? Deze kerst-tiramisu is niet zomaar een dessert; het is een waar smaakavontuur met een vleugje winterse specerijen en een hint van amaretto. Perfect om je gasten mee te verrassen tijdens het kerstdiner!
Tiramisu
Servings
4
servingsPrep time
30
minutenCooking time
40
minutenCalories
300
kcalIngrediënten
200 ml sterke koffie, afgekoeld
2 el amaretto (optioneel)
2 pakjes lange vingers (ladyfingers)
500 g mascarpone
200 ml slagroom
100 g fijne kristalsuiker
4 eidooiers
1 tl vanille-extract
Cacaopoeder, om te bestuiven
Geraspte pure chocolade
Een vleugje kaneelpoeder (optioneel)
Eventueel rode besjes en een takje rozemarijn ter decoratie
Bereiding
- Bereid de koffie: Zet een sterke kop koffie en laat deze afkoelen. Voeg de amaretto toe voor een extra feestelijke smaak.
- Klop de mascarponecrème: Klop de eidooiers met de suiker tot een romig en lichtgeel mengsel. Voeg de mascarpone en het vanille-extract toe en mix tot een gladde massa.
- Slagroom toevoegen: Klop in een aparte kom de slagroom stijf en spatel deze voorzichtig door het mascarpone-mengsel, zodat het luchtig blijft.
- Opbouwen van de tiramisu: Dompel elke lange vinger kort in de koffie (niet te lang, anders worden ze te zacht) en leg een laag in een schaal. Bedek met een laag van de mascarponecrème. Herhaal dit proces totdat je ingrediënten op zijn, eindigend met een laag mascarponecrème.
- Topping: Bestuif de bovenkant met cacaopoeder en kaneel. Rasp pure chocolade over het geheel en voeg, indien gewenst, enkele rode besjes en een takje rozemarijn toe voor een feestelijke uitstraling.
- Koelen: Laat de tiramisu minimaal 4 uur (of bij voorkeur een nacht) in de koelkast opstijven.
- Serveren en genieten: Serveer de tiramisu in mooie glazen of in een grote schaal, en laat je gasten genieten van dit heerlijke kerstfeest-dessert!